Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Sakit Perut Tanpa Surat Doktor atau MC

Isi Kandungan Surat Rasmi

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Sakit Perut Tanpa Surat Doktor atau MC

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Sakit Perut Tanpa Surat Doktor atau MC ini dikongsikan atas dasar kecemasan apabila ibubapa tidak mampu membawa anak ke hospital untuk mendapatkan rawatan kepada anak jagaan dan sama sekali tidak dapat mendapatkan surat doktor atau MC.

Kadang-kadang kita terima keadaan ini dimana mungkin tahap sakit atau demam anak itu boleh sembuh dengan memakan ubat yang sedia ada dirumah. Isu kewangan, pengankutan dan jagaan ini hendaklah difahami oleh semua pentadbir sekolah kerana tidak semua mampu memberikan layanan istimewa kepada anak masing masing kerana kekangan-kekangan yang mungkin kita tidak tahu.

Jadi, diharap dengan adanya surat tidak hadir ke sekolah kerana sakit tanpa surat doktor ini mampu memberikan kepercayaan kepada guru bahawa murid ini tidak ponteng tetapi memang sakit dan berada di rumah dibawah jagaan dan pengawasan ibubapa atau penjaga masing-masing.

Menurut takrif surat, surat rasmi ialah

Alat komunikasi yang ditulis oleh jabatan-jabatan, badan berkanun, swasta atau individu untuk berhubung secara rasmi di antara satu sama lain.

Sumber : Contoh Surat Rasmi

Oleh sebab itu, Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Sakit Perut Tanpa Surat Doktor atau MC adalah salah satu contoh surat rasmi yang ditulis oleh pihak tertentu yang dibenarkan untuk menyatakan sebab, punca dan meminta kebenaran dan kemaafan kerana terpaksa tidak menghadirkan diri ke sekolah atau kuliah.

Biasanya, di Malaysia antara alasan yang paling kukuh dan biasa digunakan oleh ibubapa dan individu yang memohon kebenaran tidak hadir ke sekolah dan kuliah adalah seperti berikut :

  1. Ada kematian keluarga.
  2. Ada urusan rasmi.
  3. Ada masalah peribadi.
  4. Menghadapi masalah kesihatan.
  5. Dan lain lain lagi.

Alhamdulillah kali ini pihak NotaFaura akan kongsikan satu lagi Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Sakit Perut Tanpa Surat Doktor atau MC. Ianya adalah format yang ringkas. Diharap bermanfaat.

Dapatkan Contoh Surat Tidak Hadir Sekolah disini

TAJUK SURAT RASMI

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Sakit Perut Tanpa Surat Doktor atau MC

1. Sila Like & Share post ini di facebook anda.
2. Link Download : Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Sakit Perut Tanpa Surat Doktor atau MC

Contoh Surat Rasmi Tidak Hadir ke Sekolah ini adalah sekadar garis panduan yang mungkin boleh digunakan oleh anda semua disaat mengalami kesulitan.

3. Sumber : permohonan.my

AMARAN

Dilarang menggunakan surat rasmi tidak hadir ke sekolah ini untuk tujuan penipuan, ponteng sekolah dan sebagainya. Perkongsian cara penulisan surat kebenaran tidak hadir ke sekolah ini adalah berniat baik bagi membantu mereka yang memerlukan dan bukan untuk disalah gunakan. Ingat, setiap murid di sekolah adalah tertakluk kepada Ordinan Pelajaran 1957 Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959.

Tindakan melanggar peraturan boleh dikenakan hukuman yang serius.

Alasan-Alasan Pelajar Tidak Pergi Sekolah

Mari kita tonton video ringkas ini yang mungkin menghiburkan hati anda.