Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Menghadiri Majlis Bersama Keluarga

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Menghadiri Majlis Bersama Keluarga

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Menghadiri Majlis Bersama Keluarga ini biasanya diguna pakai bagi membantu ibubapa atau penjaga menyatakan sebab kenapa anak jagaan mereka tidak dapat hadir ke sekolah tanpa MC. Situasi seperti ini sangat biasa berlaku kerana akan ada sahaja majlis-majlis rasmi atau tidak rasmi yang memaksa ibubapa membawa anak mereka bersama-sama.

Biasanya, antara majlis yang biasa yang menyebabkan murid perlu menghadirkan diri ke majlis bersama-sama keluarga ialah seperti berikut :

  1. Majlis Nikah Kahwin (Perkahwinan)
  2. Majlis Konvokesyen (Graduasi Ibubapa atau ahli keluarga)
  3. Majlis Pengebumian (Ahli keluarga terdekat meninggal dunia)
  4. Dan lain-lain lagi.

Sebelum kita pergi lebih jauh mengenai surat kebenaran tidak hadir ke sekolah ini, mari kita lihat dahulu apa itu takrif surat rasmi yang bakal kita tulis ini.

Menurut takrif surat, surat rasmi ialah

Alat komunikasi yang ditulis oleh jabatan-jabatan, badan berkanun, swasta atau individu untuk berhubung secara rasmi di antara satu sama lain.

Sumber : Contoh Surat Rasmi

Oleh sebab itu, Surat Tidak Hadir ke Sekolah adalah salah satu contoh surat rasmi yang ditulis oleh pihak tertentu yang dibenarkan untuk menyatakan sebab, punca dan meminta kebenaran dan kemaafan kerana terpaksa tidak menghadirkan diri ke sekolah atau kuliah.

Alhamdulillah kali ini pihak NotaFaura akan kongsikan satu lagi Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Menghadiri Majlis Bersama Keluarga. Ianya adalah format yang ringkas. Diharap bermanfaat.

Dapatkan Contoh Surat Tidak Hadir Sekolah disini

TAJUK SURAT RASMI

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Menghadiri Majlis Bersama Keluarga

1. Sila Like & Share post ini di facebook anda.
2. Link Download : Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Menghadiri Majlis Bersama Keluarga

Contoh Surat Rasmi Tidak Hadir ke Sekolah ini adalah sekadar garis panduan yang mungkin boleh digunakan oleh anda semua disaat mengalami kesulitan.

3. Sumber : permohonan.my

AMARAN

Dilarang menggunakan surat rasmi tidak hadir ke sekolah ini untuk tujuan penipuan, ponteng sekolah dan sebagainya. Perkongsian cara penulisan surat kebenaran tidak hadir ke sekolah ini adalah berniat baik bagi membantu mereka yang memerlukan dan bukan untuk disalah gunakan. Ingat, setiap murid di sekolah adalah tertakluk kepada Ordinan Pelajaran 1957 Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959.

Tindakan melanggar peraturan boleh dikenakan hukuman yang serius.

Surat Sakit untuk yang Tidak Sakit (Short Movie)

Mari kita tonton video ringkas ini yang mungkin dapat sedikit input.