Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Cuti Sakit Berserta MC

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Cuti Sakit Berserta MC

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Cuti Sakit Berserta MC ini bukanlah satu format yang baru sebaliknya ianya hanya menggunakan format asas penulisan surat kiriman rasmi sahaja. Perkongsian kami ini adalah untuk memudahkan tugas anda semua yang mencari contoh surat tidak hadir ke sekolah ini kerana pastinya kita mahukan sesuatu yang cepat dan mudah.

Dari sini, anda hanya perlu download sahaja contoh surat yang disertakan dan ubah nama sahaja.

Menurut takrif surat, surat rasmi ialah

Alat komunikasi yang ditulis oleh jabatan-jabatan, badan berkanun, swasta atau individu untuk berhubung secara rasmi di antara satu sama lain.

Sumber : Contoh Surat Rasmi

Oleh sebab itu, Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Cuti Sakit Berserta MC adalah salah satu contoh surat rasmi yang ditulis oleh pihak tertentu yang dibenarkan untuk menyatakan sebab, punca dan meminta kebenaran dan kemaafan kerana terpaksa tidak menghadirkan diri ke sekolah atau kuliah.

Biasanya, di Malaysia antara alasan yang paling kukuh dan biasa digunakan oleh ibubapa dan individu yang memohon kebenaran tidak hadir ke sekolah dan kuliah adalah seperti berikut :

  1. Ada kematian keluarga.
  2. Ada urusan rasmi.
  3. Ada masalah peribadi.
  4. Menghadapi masalah kesihatan.
  5. Dan lain lain lagi.

Alhamdulillah kali ini pihak NotaFaura akan kongsikan satu lagi Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Cuti Sakit Berserta MC. Ianya adalah format yang ringkas. Diharap bermanfaat.

Dapatkan Contoh Surat Tidak Hadir Sekolah disini

TAJUK SURAT RASMI

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Cuti Sakit Berserta MC

1. Sila Like & Share post ini di facebook anda.
2. Link Download : Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Cuti Sakit Berserta MC

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Kerana Cuti Berserta MC ini adalah sekadar garis panduan yang mungkin boleh digunakan oleh anda semua disaat mengalami kesulitan.

3. Sumber : sensasimedia.com

AMARAN

Dilarang menggunakan surat rasmi tidak hadir ke sekolah ini untuk tujuan penipuan, ponteng sekolah dan sebagainya. Perkongsian cara penulisan surat kebenaran tidak hadir ke sekolah ini adalah berniat baik bagi membantu mereka yang memerlukan dan bukan untuk disalah gunakan. Ingat, setiap murid di sekolah adalah tertakluk kepada Ordinan Pelajaran 1957 Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959.

Tindakan melanggar peraturan boleh dikenakan hukuman yang serius.

Sijil cuti sakit atau MC (medical certificate) untuk klien bersunat. Apa yang boleh dan tidak boleh?

Mari kita tonton video ringkas ini bagi menambah ilmu kita tentan mc.