Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Beberapa Hari Kerana Sebab Tertentu

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Beberapa Hari Kerana Sebab Tertentu

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Beberapa Hari Kerana Sebab Tertentu ini digunakan oleh penjaga bagi menyatakan ketidak hadiran anak masing-masing ke sekolah kerana sebab-sebab tertentu. Sebab-sebab tertentu ini boleh jadi kerana masalah kesihatan, masalah peribadi, masalah pengangkutan, masalah kewangan dan sebagainya.

Apa yang penting ialah ibubapa dan penjaga perlu menyatakan sebab dengan jelas dan jujur. Selain itu, apa yang istimewa surat ini ialah ada dinyatakan supaya para guru diharap dapat menyimpan segala bahan pembelajaran, lembaran kerja dan sebagainya kepada anak yang tidak hadir ini.

Jadi, sebelum kita pergi lebih jauh mengenai surat tidak hadir ke sekolah ini, mari kita lihat dahulu apa itu takrif surat rasmi supaya tidak tertukar dengan surat tidak rasmi.

Menurut takrif surat, surat rasmi ialah

Alat komunikasi yang ditulis oleh jabatan-jabatan, badan berkanun, swasta atau individu untuk berhubung secara rasmi di antara satu sama lain.

Sumber : Contoh Surat Rasmi

Oleh sebab itu, Surat Tidak Hadir ke Sekolah adalah salah satu contoh surat rasmi yang ditulis oleh pihak tertentu yang dibenarkan untuk menyatakan sebab, punca dan meminta kebenaran dan kemaafan kerana terpaksa tidak menghadirkan diri ke sekolah atau kuliah.

Biasanya, di Malaysia antara alasan yang paling kukuh dan biasa digunakan oleh ibubapa dan individu yang memohon kebenaran tidak hadir ke sekolah dan kuliah adalah seperti berikut :

  1. Ada kematian keluarga.
  2. Ada urusan rasmi.
  3. Ada masalah peribadi.
  4. Menghadapi masalah kesihatan.
  5. Dan lain lain lagi.

Alhamdulillah kali ini pihak NotaFaura akan kongsikan satu lagi Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Beberapa Hari Kerana Sebab Tertentu. Ianya adalah format yang ringkas. Diharap bermanfaat.

Dapatkan Contoh Surat Tidak Hadir Sekolah disini

TAJUK SURAT RASMI

Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Beberapa Hari Kerana Sebab Tertentu

1. Sila Like & Share post ini di facebook anda.
2. Link Download : Contoh Surat Tidak Hadir ke Sekolah Beberapa Hari Kerana Sebab Tertentu

Contoh Surat Rasmi Tidak Hadir ke Sekolah ini adalah sekadar garis panduan yang mungkin boleh digunakan oleh anda semua disaat mengalami kesulitan.

3. Sumber : permohonan.my

AMARAN

Dilarang menggunakan surat rasmi tidak hadir ke sekolah ini untuk tujuan penipuan, ponteng sekolah dan sebagainya. Perkongsian cara penulisan surat kebenaran tidak hadir ke sekolah ini adalah berniat baik bagi membantu mereka yang memerlukan dan bukan untuk disalah gunakan. Ingat, setiap murid di sekolah adalah tertakluk kepada Ordinan Pelajaran 1957 Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959.

Tindakan melanggar peraturan boleh dikenakan hukuman yang serius.

Upin & Ipin Musim 10 Bila Cuti Sekolah, Patuk Kau, Full

Mari kita tonton video ringkas ini yang mungkin menghiburkan hati anda.