Contoh Surat Rayuan Pergi Haji Bersama Tabung Haji Malaysia Tahun Ini

Senarai Rayuan, Alasan & Cara Untuk Mempercepatkan Giliran Pergi Menunaikan Haji di Mekah

Contoh Surat Rayuan Pergi Haji Bersama Tabung Haji Malaysia Tahun Ini adalah satu keperluan yang perlu dihantar sekiranya anda atau ahli keluarga anda benar-benar berhajat untuk mempercepatkan giliran pergi haji sekiranya sudah cukup wang, dokumen dan kesihatan yang baik.

Ya, seringkali kita dengar ramai dikalangan kita yang menyimpan hasrat untuk pergi menunaikan rukun islam yang ke-5 iaitu menunaikan haji di Mekah. Namun begitu kerana Arab Saudi telah meletakkan kuota jumlah tertentu mengikut setiap negara apabila musim haji, ini menyebabkan kita perlu menunggu giliran masing-masing untuk pergi menunaikan rukun islam yang penting ini.

Jangan terkejut jika anda yang baru pergi mendaftarkan diri untuk pergi haji hari ini dan giliran yang diberikan adalah lebih kurang 100 tahun lagi kerana memang giliran yang ada sekarang sudah cukup panjang senarainya. Namun, sebenarnya ada beberapa faktor lain lagi yang mempengaruhi nombor giliran pergi haji ini seperti :

  1. Kuota tahunan pergi haji oleh Arab Saudi
  2. Kuota tambahan oleh Arab  Saudi kepada rakyat Malaysia kerana berkelakuan lemah lembut & berdisiplin.
  3. Kadar kematian rakyat Malaysia yang mendaftarkan diri untuk pergi haji tetapi tidak sempat kerana sudah meninggal dunia.
  4. Keperluan mahram atau penjaga atau peneman untuk membawa warga emas atau yang sudah berumur atau ahli keluarga yang tidak sihat sepenuhnya ataupun perempuan (mengikut situasi tertentu).
  5. Dan beberapa faktor lain lagi mungkin.

Sebenarnya banyak lagi yang ingin kita bincangkan mengenai Surat Rayuan Pergi Haji ini, tetapi sebelum pergi jauh kami ingin kongsikan himpunan surat rasmi yang mungkin membantu anda.

Dapatkan Contoh Surat Rayuan disini

TAJUK SURAT RASMI

Contoh Surat Rayuan Pergi Haji Bersama Tabung Haji Malaysia Tahun Ini

1. Sila Like & Share post ini di facebook anda.
2. Link Download : Contoh Surat Rayuan Pergi Haji Bersama Tabung Haji Malaysia Tahun Ini

Contoh Surat Rayuan Pergi Haji Bersama Tabung Haji Malaysia Tahun Ini adalah sekadar garis panduan yang mungkin boleh digunakan oleh anda semua untuk membuat rayuan. Formatnya mungkin perlu diubah jika anda rasa ianya perlu.

3. Sumber : thevocket.com

Senarai Rayuan, Alasan & Cara Untuk Mempercepatkan Giliran Pergi Menunaikan Haji di Mekah

1. Bakal jemaah haji perlu membuka akaun Tabung Haji dengan jumlah minimum RM1,300.00 untuk layak mendaftar dan menerima tahun giliran menunaikan haji.

2. Bakal jemaah perlu membuat simpanan tetap sebanyak sekurang-kurangnya RM11,000.00 (jumlah yang perlu dibayar jemaah kepada pihak Tabung Haji bagi pakej muasassah adalah RM 9, 980 mengikut harga semasa haji).

3. Subsidi dari Kerajaan bagi setiap jemaah haji muasassah adalah RM9,570 dari jumlah sebenar yang perlu dibayar iaitu RM19,550.00. Ini adalah termasuk kos-kos pengurusan, kos pentadbiran, kos pesawat pergi balik, kos perubatan, kos makanan, kos penginapan di Makkah & Madinah selama tempoh haji iaitu 40 hari hingga 59 hari.

4. Bagi jemaah sudah menunaikan ibadah haji pada tahun 2010 hingga tahun ini, jemaah perlu menunggu hingga 5 tahun Hijrah untuk membuat permohonan semula bagi menunaikan ibadah haji kedua pada kadar harga RM19,550.00 (mengikut harga pakej muasassah semasa). TIADA subsidi diberikan kepada haji kedua.

5. Jika jumlah simpanan jemaah sudah mencukupi (saya cadangkan supaya simpanan lebih kurang RM15,000 termasuk perbelanjaan peribadi sepanjang ibadah haji), jemaah boleh menghantar rayuan kepada pihak Tabung Haji di mana-mana kaunter TH di negeri masing-masing.

6. Buat lah rayuan setiap tahun tanpa berputus asa dan bertawakal pada Allah SWT agar dikurnia rezeki kepada kita. Jemaah yang menghantar surat permohonan rayuan akan ditapis oleh Lembaga Khas Tabung Haji, jika ada jemaah menolak tawaran haji pada tahun tersebut, pihak TH akan menimbang setiap surat permohonan rayuan yang dihantar.

7. Andai kata giliran kita menunaikan haji adalah 50 tahun akan datang, dengan usaha menghantar surat rayuan ini tidak mustahil akan dipanggil dalam tempoh lebih singkat dari giliran asal. InshaAllah.

8. Prosedur pihak TH tidak membenarkan kanak-kanak untuk melaksanakan ibadah haji, KECUALI jika anak-anak sudah pun akil baligh. Bagi ibu bapa buat lah simpanan haji untuk anak-anak bermula dari sekarang, setelah cukup simpanan tetap sebagai syarat menunaikan haji boleh kemuka kan rayuan kepada TH berserta surat pengesahan dari pihak doktor bahawasanya anak sudah mencapai akil baligh.

9. Kanak-kanak yang belum akil baligh ibadah hajinya belum lagi jatuh wajib, jadi sebaiknya pihak TH hanya membenarkan anak sudah akil baligh sahaja untuk turut serta bersama ibu bapa bagi melaksanakan ibadah haji.

Ibu bapa turut boleh menumpang rezeki anak yang ditawarkan untuk menunaikan haji sebagai pengiring.

10. Bagi jemaah warga emas, saya ingin cadangkan agar waris / anak-anak membuat simpanan berdaftar di TH. Usah lah biarkan ibu bapa yang sudah uzur melaksanakan ibadah haji bersendirian tanpa bantuan dari anak-anak.

11. Jemaah warga emas yang sudah uzur diberi kelonggaran untuk membawa seorang pengiring dari kalangan waris / saudara terdekat JIKA rekod perubatan menunjukkan ibu bapa perlu diuruskan oleh waris.

Surat pengesahan doktor dari klinik-klinik panel TH akan dikeluarkan untuk rujukan pihak TH. Bincang dengan pegawai perubatan berkenaan jika waris mahu ibu bapa ditemani untuk melaksanakan ibadah haji bagi kes tertentu.

12. Pengiring juga boleh mengemukakan surat rayuan kepada pihak TH untuk menemani ibu bapa ke Tanah Suci walaupun ketika itu waris TIDAK mendaftar sebagai jemaah haji.

13. Banyak kelonggaran dan pengecualian diberikan oleh pihak TH kepada semua waris yang berkemampuan bagi memastikan bakal jemaah warga emas dapat diurus dan dijaga dengan baik. Ambil peluang ini dengan berbakti kepada ibu bapa selagi hayat dikandung badan.

14. Setiap tahun Hijrah: 25 Safar hingga 29 Jamadil Akhir (sila rujuk kalendar Masihi bagi setiap tahun Hijrah semasa, jika 25 Safar 1439H jatuh pada 14 November 2017). Bakal jemaah boleh mengemukakan / menghantar surat rayuan pada bulan Hijrah berkenaan sahaja.

Surat rayuan boleh mula dihantar dari tarikh 14 November 2017 (25 Safar 1439H) – kurang dua bulan lagi.

Kursus Asas Haji juga dijangka bermula November ini. Bakal jemaah di samping itu diunjurkan untuk turut serta dalam kursus insentif haji bagi mempersiapkan diri dengan ilmu pengetahuan haji walaupun baru menghantar borang rayuan. Siapa tahu rezeki menerima panggilan Agung pada tahun hadapan? InshaAllah.

15. Surat tawaran bagi jemaah terpilih melalui proses rayuan ini biasanya akan dimaklumkan paling lewat 27 Zulkaedah, malah ada juga beberapa hari sebelum penerbangan KT akhir.

16. Format surat rayuan boleh dapatkan melalui carian Google / kaunter TH. Ambil sedikit masa untuk mengunjungi TH terdekat bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut dan tepat.

Juga tertakluk kepada pindaan syarat dan kuota dari Kerajaan Arab Saudi.

Jika bakal jemaah berkemampuan dan ingin mendapatkan pakej lebih selesa, terdapat beberapa pakej premium & VIP ditawarkan oleh TH Travel (rujuk gambar borang).

Senarai Rayuan, Alasan & Cara Untuk Mempercepatkan Giliran Pergi Menunaikan Haji di Mekah

Malah, ada beberapa travel agensi swasta turut menawarkan perkhidmatan pakej haji yang berdaftar dan diluluskan oleh Tabung Haji dengan harga minimum RM35,000 hingga RM100,000 (bergantung kepada harga semasa).

Pilihan di tangan bakal jemaah. Perbezaan antara pakej muasassah dengan pakej premium / VIP? Tentu lah perkhidmatannya setaraf dengan nilai dibayar. Setiap jemaah ada bahagian dijanjikan oleh Allah SWT, walaupun hanya pakej muasassah setiap perjalanan ibadah dipermudahkan Allah & begitu juga sebaliknya.

Haji Menuju ALLAH – Raihan

Mari kita cuba menghayai maksud lirik-lirik yang ada di dalam lagu nasyid ini.

error: Content is protected !!