Contoh Surat Rayuan Pengurangan Bayaran Hutang atau Pinjaman JPA/ MARA/ PTPTN

Contoh Surat Rayuan Pengurangan Bayaran Hutang atau Pinjaman JPA/ MARA/ PTPTN

Contoh Surat Rayuan Pengurangan Bayaran Hutang atau Pinjaman JPA/ MARA/ PTPTN adalah contoh surat yang diharap dapat membantu anda untuk membuat rayuan bagi mengurangkan beban kewangan anda. Ya, bukan anda seorang sahaja yang sedang bergelut dengan masalah kewangan untuk membayar hutang atau pinjaman pelajaran tetapi sebenarnya ramai lagi yang sedang mengalami nasib yang sama.

Walaupun kita berbeza latar belakang, tetapi secara asasnya boleh dikatakan semua orang mengalami masalah kewangan seperti berikut yang menyebabkan banyak perkara yang kita hadapi sekarang berambah sukar. Antara masalah kewangan ialah :

 • Kos sara hidup tinggi
 • Tiada pekerjaan kerana peluang kerja yang rendah
 • Sukar mendapat kerja mengikut kelayakan
 • Kos perubatan tinggi menyebabkan wang habis dibelanjakan untuk perubatan
 • Masalah keluarga
 • Dll

Sebenarnya banyak lagi yang ingin kita bincangkan mengenai Surat Rayuan Pengurangan Bayaran Pinjaman atau Hutang ini, tetapi sebelum pergi jauh kami ingin kongsikan himpunan surat rasmi yang mungkin membantu anda.

Dapatkan Contoh Surat Rayuan disini

TAJUK SURAT RASMI

Contoh Surat Rayuan Pengurangan Bayaran Hutang atau Pinjaman JPA/ MARA/ PTPTN

1. Sila Like & Share post ini di facebook anda.
2. Link Download : Contoh Surat Rayuan Pengurangan Bayaran Hutang atau Pinjaman JPA MARA PTPTN

Contoh Surat Rayuan Pengurangan Bayaran Hutang atau Pinjaman JPA/ MARA/ PTPTN adalah sekadar garis panduan yang mungkin boleh digunakan oleh anda semua untuk membuat rayuan. Formatnya mungkin perlu diubah jika anda rasa ianya perlu.

3. Sumber : servismenulis.com

Senarai Rayuan dan Alasan yang Mungkin Boleh digunakan Untuk Rayuan Bayaran Pinjaman dan Hutang Anda

 1. Nyatakan masalah kesihatan yang anda hadapi dnegan jelas yang menyebabkan kewangan anda terjejas. Berikan details dengan sokongan dokumen dari doktor.
 2. Jika anda hadapi masalah kewangan kerana ahli keluarga yang sakit, maka dapatkan surat doktor dan lampirkan bersama. Perjelaskan berapa banyak kos perubatan yang anda perlu tanggung.
 3. Jika ini berkaitan kesukaran mendapat pekerjaan, nyatakan apa aktiviti anda sekarang dan tegaskan anda sedang berusaha untuk mendapatkan kerja tidak kira apa sahaja jenis kerja yang ada. Jangan tunjuk yang anda memilih kerja hingga sukar mendapat pekerjaan.
 4. Katakan anda mempunyai tanggungan yang besar, maka details dalam bentuk jadual dan letakkan pengiraan yang jelas tanpa penipuan.
 5. dll

Pokok pangkalnya, semua perkara yang kami kongsikan ini hanyalah sebagai asas sahaja. Setiap orang mungkin ada masalah dan halangan yang tersendiri maka cubalah berterus terang dan nyatakan sebab-sebab itu dengan jelas. Kami berharap perkongsian surat rasmi rayuan ini dapat membantu meringankan beban anda pikul sekarang. Semoga dipermudahkan segala urusan yang anda sedang lalui.